Till toppen

En au pair i familjen

Hej! Guess what? Vi har skaffat en au pair.
 
Alla känner vi någon som har jobbat som au pair utomlands. Du som läser kanske till och med själv har varit det. Men jag har inte hört någon som pratat om att de själva har haft en au pair här i Sverige. Har du? 

I somras när vi började leka med tanken om att skaffa en au pair så sökte jag land och rike runt för att hitta information, regler och tips från andra hur det faktiskt är att ha en. Men det sistnämnda var helt omöjligt att hitta. Hittade inte någon familj som bloggade om det, trots att jag sett på många forum att vi har mängder med au pairer här i Sverige. Så därför tänkte jag skriva lite och dela med mig av våra erfarenheter. 
 
Vilka regler gäller
På Migrationsverket kan ni läsa mer om alla regler och krav. Men kortfattat ska hen vara mellan 18-30 år. De får jobba högst 25 timmar i veckan med att passa barn och utföra lättare hushållsarbete. Utöver det så ska han eller hon studera svenska. Lägsta lön för en au pair är 3 500 kr före skatt.
 
 
Hur hittade vi vår au pair?
Känner man någon, eller kanske har någon avlägsen släkting i något annat land, så hade det varit jättesmidigt. Men vi tog hjälp av en agentur. Först hade vi ett videosamtal med en tjej från Kroatien som vi tyckte verkade jättetrevlig. Men bara några dagar senare berättade agenturen att det precis hade dykt upp en annan bra tjej som redan befann sig i Jönköping. Så vi bjöd hem henne på en fika för att lära känna henne. Det var otroligt lyxigt att få träffa henne face to face då man lättare kan få en uppfattning om vem hon är. Heidy som hon heter är utbildad lärare och har jobbat som au pair i USA i två år vilket jag tyckte var en stor fördel. Då har hon redan lite koll på hur det är och vad vi kan förvänta oss, men hon kan även själv ställa lite krav. En annan positiv sak med att träffa henne var ju att hon kunde få en bättre uppfattning om vilka vi var och träffa kidsen. Det är ju inte bara vi som ska gilla henne, hon måste ju i sin tur gilla oss. Och som tur var så klickade det åt båda hållen!
 
Ställ en fråga
Nu har Heidy jobbat hos oss i lite mer än en månad och det känns kanon. Men istället för att jag skriver en novell så tänkte jag att ni säkert har bra frågor. Hur är det att ha en au pair här i Sverige? Vad gör hon? Vad tycker barnen? Vad pratar hon för språk med barnen? Eller ja, vad som helst. Jag tänker att det nästan är lättare om ni bombarderar mig med frågor så ska jag försöka svara så gott det går på det ni vill veta.


1 kommentarer

Kommentarer

Åh detta vill jag veta mer av! Vi har gått i tankarna att ha någon barnflicka eller liknande för att kunna hämta tidigare från fsk och att vi ska hinna träna med mera.
Jag vill gärna veta mer om vad ni tänkte innan att ni behövde hjälp med och om det nu är det ni får hjälp med eller är det något ni hade önskat att hon gjorde som hon inte kan/får/vill göra?
Antar att hon inte pratar svenska med barnen? 😃 det blir man ju nyfiken på hur det går!
Hur många timmar i veckan är hon hos er och är ni då hemma eller är ni iväg? Tänkte om det känns konstigt att ha någon annan där mitt i det vardagliga privatlivet eller hur funkar det liksom? Blir det typ att man går på varandra eller känns det som att man inte riktigt är fri att göra vad man vill i sitt eget hus? Det funderar jag mest över, hur det är när man är hemma, fast hon kanske mest är där när ni inte är hemma? Fast samtidigt vad skönt att ha någon som kan fixa mat, disk med mera och du kan leka med barnen eller något, om hon gör de sysslorna vill säga 😆