Till toppen

Ha en au pair i Sverige

 
Varför ville ni ha en au pair?
Det var faktiskt Emils idé från början. Jag tänkte att det var onödigt, för självklart löser jag allt själv. Det gör ju alla andra mammor så varför skulle inte jag det? Det visste ju såklart Emil med, han om någon tycker att jag är en supermamma. Men han poängterade hur skönt det hade varit med lite avlastning några timmar i veckan. Då kunde jag få tid att åka till gymmet, sova en extra stund på dagen efter alla jobbiga nätter och även få hjälp med att plocka upp alla miljarder leksaker. Och ju mer jag tänkte på det, destu bättre kändes det. Vad hade barnen uppskattat mest? Ensamtid med en ofta väldigt trött mamma. Eller få ytterligare en person som älskar dem och en mamma som är piggare och gladare när hon busar och leker?
 
Hur hittade ni er au pair och vilka regler finns det?
Här kan ni läsa mer om det.
 
Hur berättade ni det för Jolie?
Jag kommer inte riktigt ihåg. Jag tror det vara samtidigt som vi intervjuade Heidy hemma hos oss. Att vi då frågade om det hade varit roligt om Heidy kom och lekte med oss på dagarna. Jolie tyckte inte att det verkade det minsta konstigt. Vissa dagar kommer ju farmor hit och leker och andra dagar kommer mina vänner hit och leker. Så att det kom ytterligare en tjej hit och lekte var liksom ingen skillnad för henne. 
 
Vart bor hon?
Som au pair familj så ska du hjälpa till med boende. Så många bor hos sina familjer gissar jag på. Men Heidy hade redan ett rum hos några vänner som hon hade träffat när hon jobbade hos en annan familj. Vår tanke var först att bygga ett atterfallshus där hon kunde bo. Dels för att vi inte skulle gå på varandra men också för hennes skull, så att hon skulle kunna få egentid när hon faktiskt var ledig. Annars hade garanterat Jolie hängt runt hennes hals dag och natt! Efter att Heidy slutat hos oss så var tanken att vi skulle använda atterfallshuset till när mina släktningar kommer på besök, då alla bor i Göteborg. Så ett atterfallshus var något vi ändå ville bygga. Men då hon redan hade rum i en lägenhet så kunde vi nu hålla lite på byggandet, vilket passade oss utmärkt. 
 
Vilket språk pratar hon?
Hennes modersmål är spanska, men här pratar hon engelska. Vi har sagt att hon i första hand ska lära Jolie tala flytande på engelska och känna sig trygg med det. Men om några månader så får hon mer än gärna introducera lite spanska också. Min brors familj har nämligen rötter i Chile och kan spanska. Även min systers fästman är delvis uppvuxen i Spanien. Och både Emil och hans bror är riktigt duktiga på spanska, så det hade verkligen varit en bonus om hon också kunde lära sig lite. Men som sagt. Engelska först.
 
Hur gick det för Jolie att lära sig engelska?
Jolie har ända sedan hon varit väldigt liten legat låååångt före med talet. När hon var 2 år så pratade hon som en 4-åring. Så hon har aldrig haft problem att göra sig förstådd. Hon har också väldigt tidigt varit intresserad av engelska och lärt sig en hel del ord och uttryck själv via YouTube. Sedan har jag och Emil varit väldigt duktiga under våra utlandsresor att lära Jolie att bland annat beställa dricka och mat själv på engelska. Då har det varit väldigt enkla saker som, "Apple juice, Spagetti Bolognese, Thank you!" Så intresset och lite grundkunskaper fanns redan.
 
Men de första veckorna kunde Jolie bli riktigt frustrerad då hon inte fick fram allt inombords. Så hon fick kämpa en hel del med språket vilket hon aldrig har behövt göra innan. Från att alltid kunnat göra sig förstådd och förstå allt, till att bara delvis kunna berätta allt som sprudlar i hjärnan. Så det blev en hel del springande till mig "Mamma hur säger man...." de första veckorna. Som tur är har hon ett sånt galet bra minne (det har hon inte ärvt av mig) så det räckte att jag berättade saker en gång så kom hon ihåg det till nästa gång. Ibland blandade hon engelskan med svenska ord som hon uttalade på amerikanska haha. "Can we play with kläääningen."
 
Idag kan hon säga det mesta riktigt bra. Från att bara ha gjort sig förstådd till att faktiskt bygga upp meningar helt korrekt. Exempelvis så har "No Heidy! Me!" har gått till "You can wait there Heidy, I can do it by myself" när hon ska ta på sig skor. Jag blir lika chockad varje dag när hon kläcker ur sig avancerade meningar. Hon har dessutom ett riktigt bra uttal (Thank you Youtube). 
 
Hur är det att ha en främling hemma?
I början är det lite annorlunda. Då är det mer som att ha en anställd hemma. Ja hon är ju anställd, men numera känns hon mer som en familjemedlem. Så de första veckorna handlar ju mest om att lära sig hur alla maskiner i huset fungerar, vart alla kläder och kökssaker finns, hur rutinerna ser ut för barnen och vilka personligheter alla har. Numera är allt som ett flytande vatten. Heidy behöver inte längre fråga om det är okej att ta något att dricka. Hon kan ställa sig och göra en kopp kaffe till sig själv samtidigt som hon självmant tömmer diskmaskinen. De första veckorna fick jag mer göra listor och to do's. Jag försökte då hitta på så mycket olika saker som möjligt för att hon skulle få testa på allt i huset och lära sig. 
 
Det har ändå gått snabbt från att "vi har en gäst i huset" till att "vi har en familjemedlem i huset". Jag tror dels det beror på att vi klickar så bra, men också på grund av att Heidy tidigare har varit au pair i USA och har erfarenhet av detta. Plus att jag är så jäkla rolig att hänga med, så alla känner sig som hemma med mig.
 
Hur många timmar i veckan är hon hemma hos er?
Typ 23 tror jag det är nu. Det har varierat lite på grund av att hon nu har börjat på SFI som är ett krav om man ska jobba som au pair i Sverige.
 
 
Hur är det att ha någon hemma samtidigt som dig, känns det som att man går på varandra?
Då jag fortfarande ammar Casper varannan/var tredje timma så är jag och Heidy hemma väldigt mycket ihop. Men jag har nästan alltid fullbokade dagar med to do's så vi gör inte samma saker. När hon leker med Jolie så kan jag vara med Casper ute på promenad. Eller när jag behöver fixa saker med försäkringskassan eller andra trökiga saker så leker hon med de båda. Förra veckan tog jag med mig Jolie till ett vattenpalats medan hon passade Casper. Så nej jag tycker inte alls att vi går på varandra. Men det beror nog också på hur bra man klickar som personer.
 
Går Jolie fortfarande på förskolan?
Ja! Det är inget jag någonsin skulle ta ifrån henne. Dels så älskar hon föris och sina kompisar mer än något. Och dels så är det ju där hon lär sig det sociala. Så hon går de timmarna hon får nu när jag är mammaledig. Det vill säga 15 timmar i veckan uppdelat på 3 dagar. 
 
Hur länge ska er au pair jobba hos er?
Ett år. Därefter är det inte jättelångt till att Casper börjar på föris och då kommer vi inte behöva mer hjälp tror jag. Men vem vet.
 
Vad får ni hjälp med?
Jag tänkte att jag ska skriva ett eget inlägg med hur en ungefärlig vecka kan se ut så får ni full koll på vad som hände här hemma. Länkar det här när det väl är uppe.
 
Finns det något hon inte får göra som ni hade velat att hon gjorde?
Hmm, nej. Tror inte det. 
 
Vad tycker Jolie nu när det gått ett tag?
Hon ÄLSKAR det! I början när hon inte kunde göra sig förstådd lika bra så ville hon gärna att jag skulle vara med och leka. Men nu blir hon så himla besviken när Heidy är i skolan vissa eftermiddagar och det BARA är mig att leka med haha. Det är sjukt lyxigt att ha ytterligare en person som älskar dina barn.
 
 
Har ni någonsin funderat på att skaffa en au pair?
2 kommentarer

Kommentarer

Så himla intressant! Hade varit så kul att se filmer på din insta när Jolie snackar engelska :D Är så fascinerad av barns förmåga att lära sig saker. Följer Margaux Dietz på YT och det är typ samma sak med hennes Arnold. Han lär sig helt sinnessjukt snabbt och jag sitter där med hakan i knät typ. Tänk om man hade kvar den där inlärningskurvan ;D

Vad kul att ni delar med er av ert perspektiv!

Svar: Åh vad kul att du uppskattar det :D
Pernilla