Till toppen

Det är inte cancer - ett inlägg till dig som är tjej

Hej sötnötter! Det är många av mina (kvinnliga) vänner som undrar och ställer en massa frågor så jag tänkte att det är säkert många av er där ute som också vill veta. Veta vad då tänker ni? Jo som ni kanske vet så går alla tjejer, från och med att de är 23 år, och gör gynekologisk cellprovstagning var 3:e år. Detta är viktigt då man i god tid kan hitta cellförändringar som kan på senare tid skulle kunna utvecklas till livmoderhalscancer. Först tänkte jag inte nämna detta alls i bloggen men eftersom det var så många av mina vänner som frågade och att jag hörde av min gynekolog att det var otroligt många tjejer som helt struntar i att gå så kände jag att det var viktigt för mig att berätta. Och innan jag skrämmer upp någon så vill jag bara säga, NEJ jag har inte cancer så ni kan vara lugna. Men däremot har jag haft cellförändringar, så här kommer min historia som förhoppningsvis kan lugna många oroliga och få fler tjejer att våga pallra sig till gynekologen.

GYNEKOLOGEN
Finns det något som jag ogillar, så är det tandläkare, sjukhus och gå till gynekologen. Det finns inget av detta som på något sätt får mig att hoppa av lycka. Vad gäller att gå till läkaren så är jag nog mycket fegare och mesigare än de flesta. Jag gråter varje gång jag får ett brev från tandläkaren så tro inte att jag är modig när det kommer till sådant här. Men jag är dock oerhört noga med min hälsa och gör allt för att hålla mig frisk och glad. Därför, även om det tar emot, så har jag alltid släpat mig till gynekologen när jag fått en kallelse och så gjorde jag även denna dagen i april. 

PROVTAGNING
Första testet man gör är väldigt enkelt. Även om det går snabbt så tycker jag fortfarande att det är obehagligt och det är helt okej att känna så. Jag berättade för min gynekolog att detta var något som jag inte tycker är särskillt spännande och det är något av det bästa du kan göra. Är du nervös, säg det till dem. Du är knappast den enda som känner så och resultatet blev att min gynekolog tog allting väldigt försikigt och guidade mig igenom allt i mitt tempo. Första testet var inte farligt alls. Allt hon gör är praktiskt taget att dutta lite med en jättetops vid din livmoderhalstapp. Känns knappt och det tog kankse 3 min sen var jag klar. 

DET KOM ETT BREV
Några veckor senare fick jag ett brev. Det stod att dom hade hittat cellförändringar och jag var tvungen att komma in igen och ta ett till prov. Min läkare hade sagt vid första testet att cellförändringar inte behöver betyda någonting. Man kan ha ett tillfälligt virus i kroppen som gör att man hittar en föränding. Helt enkelt det kan försvinna av sig själv. Men självklart blev jag oerhört orolig. Samtidigt som jag bävade för att gå tillbaka till gynekologen så var jag oerhört glad att jag tagit första testet. Tänk om jag gick runt med cancer och inte visste om det.

PROVTAGNING 2
Jag och min gynekolog sätter och ner och pratar. Hon förklarar för mig att cellförändringar mäter man på en skala från 1 till 3, där 1 är den mildaste och 3 är det allvarligaste graden. Har man 1 brukar man inte göra någonting alls. Dessa cellförändringar brukar inte leda till något och kan t.o.m. försvinna av sig själv. Så dom låter man bara vara. Får man grad 2 eller 3 så brukar man ta bort dem. För att göra ett ordentligt test denna gången, så man vet helt säkert vad jag har, så skulle de "knipsa" bort en liten bit från mig. När jag hörde detta kände jag hur paniken började bubbla fram. Knipsa? frågade jag. Ja, man knipsar bort en pytteliten bit som dom kan skicka in för analys. När jag ligger i stolen och hon frågar om jag är redo känner jag hur allt svartnar för mig och jag börjar toksvettas. Det går från 0-100 och helt plötsligt sprutar svetten ut från varenda por i kroppen. Allt jag får fram är "Jag svimmar nu". Min gynekolog och hennes kollega stannar upp och ser på mig att jag är på väg bort. Snabbt sänker de ner stolen, den ena kvinnan hämtar kalla blöta handdukar och lägger på min panna och klappar mig på huvudet medan min gynekolog fläktar min tröja för att kyla av mig lite. Allt bara snurrar för mig och trots att jag skäms så säger de att jag är stencool som sa till. Dom har sett kvinnor som har fått panik och gjort både det ena och det andra. När man går runt och är nervös och sedan släpper på spänningarna så är det helt normalt att man blir svimfärdig. När jag fått lite att dricka och känner mig lite mer klar i huvudet så frågar hon om det är okej att fortsätta och jag säger ja. Hon säger att jag ska försöka slappna av men det är verkligen inte så lätt. Helt plötsligt säger hon "Så då var det klart!" Jag bara "va?! Var det allt?" Det kändes som om hon råkade nypa mig under en millesekund och sen var allt klart. Lyckan att det inte var värre fick mig att känna mig starkare än någonsin! I made it :D Tänk om någon hade kunnat säga det till mig innan. Det nyper alltså till lite under en oerhört kort tid och så fort det är klart så känns det ingenting. Det gör alltså inte ont efteråt över huvud taget. Sedan fick man en binda, ut i fall att, och sen var det bara att åka hem och hålla tummarna.

BREV NR 2
Efter jobbet en dag så kommer jag hem och hittar ett brev. Det var ca 1 vecka efter min provtagning vilket kändes oerhört fort. Det var ju bra iofs för då slapp jag ju gå runt och vänta. I brevet stod det att i vävnadsprovet så förelåg cellförändringar av grad 1 och 2. Och detta innebar att jag alltså måste genomgå en "konisering". Min läkare skulle alltså skicka mig till Ryhovs sjukhus där jag skulle få operera bort cellförändringen. När jag läste detta kände jag lite hur min värld rasade samman. Jag önskar att jag var modigare vad gäller läkare men det är jag inte. Och nu skulle jag alltså behöva opereras. 
 
HUR GÅR EN KONISERING TILL
Det är många kvinnor idag som har cellförändringar och att operera är en väldigt liten och snabb procedur som läkare nu för tiden nästan gör på rullande band. Man får ligga i en vanlig gynekologstol, så lokalbedövar läkaren livmoderhalstappen med en eller flera sprutor och så tas delen med cellförändringar bort. Man är helt vaken och kan få lugnande om man vill. Hela proceduren tar kanske 15-20 min och sen kan man åka hem på direkten. Jag har läst att många kvinnor efteråt har insett att denna proceduren inte alls är något att oroa sig över men då sprutor är en av mina stora fobier så sa min hjärna NEJ! Jag kommer att gråta mig igenom hela proceduren om jag ska behöver ta en spruta mellan benen. Varför kan jag inte bara varit rädd för spindlar eller ormar istället? Det hade gjort mitt liv så mycket lättare! Som tur var så har jag en fantastisk släkting som jobbar på Ryhov, och hon kunde kolla upp om det gick att sövas och bad en barnmorska ringa upp mig.

Barnmorskan som ringde mig var helt fantastisk. Jag berättade som det var och sa att jag inte kommer kunna sova på 2 veckor med tanken på operationen. Hon lyssnade och sa att dom självklart skulle hjälpa mig. Jag blev överlycklig när hon sa att de kunde söva mig. Man går inte ner i en lika djup sömn som under stora operationer utan det jag skulle få var en mindre variant. Hon berättade att de fortfarande var tvunga att lokalbedöva mig på livmoderhallstappen för att jag inte skulle ha så ont när jag väl vaknade sen. Jag var så glad att jag sa till henne att dom gärna fick ge mig 1000 sprutor så länge jag var sövd så får dom göra vad dom vill.  
  

OPERATIONSDAGEN
Jag fick inte äta eller dricka något innan operationen i och med att jag skulle sövas, vilket var helt lugnt för mig. Jag brukar inte äta frukost ändå. Min mamma hade varit snäll och köpt Emlaplåster till mig. Det är ett receptfritt plåster som finns på apoteket som bedövar huden. Jag satte ett plåster på handen och ett i armvecket över mina största ådrar där de kan tänkas vilja sätta in kanylen. Ska man sövas så kommer man inte undan nålen men med plåstret kunde jag ju ändå bedöva området vilket gjorde mig lugn. Emil åkte med mig till Ryhov där jag fick checka in och ta på mig en sexig grön rock och blåa plasttossor. När jag kom in i operationssalen så berättade kirurgen för mig hur allt skulle gå till. Han var supertrevlig och svarade på alla mina frågor. Jag fick hoppa upp i stolen och så kom narkosläkaren in. Även han var jättetrevlig och skämtade och skojade med mig. Jag visade hur duktigt jag hade dubbelgarderat mig och satt Emlaplåster på två ställen. Han bara skrattade och sa att det var smart gjort om jag nu var nervös för nålar. När han satte i kanylen i armvecket kände jag inte dugg! Heja Emlaplsåter!! Sedan sa han "Nu sätter jag igång här och först kommer du känna dig yr och sen kommer du somna. Så dröm fina drömmar nu". Jag stirrade i lapan i taket och väntade i 3 sek. Sen känner jag mig plötsligt lite full och säger "Nu känner jag mig lite yr!" Sen kommer jag inte ihåg något mer.
 
 
UPPVAKET
Helt plötsligt vaknar jag och ser hur jag rullas in i ett litet rum. Emil sitter bredvid sängen och jag säger till honom att "jag ska vara här i 45 min nu så kan inte du springa iväg och köpa tabletterna som man ska äta efteråt". Emil skrattar bara åt mig och säger att det nu var 3.e gången jag sa detta till honom. Tydligen så hade jag mummlat detta hela vägen ut från operationssalen :) 
Så hur mår jag? Fantastiskt. Förutom att jag var lite trött så var jag otroligt glad att jag kunde sövas helt utan smärta och vakna helt utan att jag mådde dåligt. En sköterska kommer in med te och smörgås till mig. En ostmacka har aldrig smakat så gott! 
 
 
VAR ÄR VI NU?
Allt har gått kalasbra sen operationen. Jag fick ett brev att cellförändringarna är "radikalt borttagna" vilket känns skönt. Jag ska på en återkoll om några månader bara för att se att allt ser fint ut. 

Oj vilken lång text det blev men jag känner ändå att det är viktigt för mig att berätta mina upplevelser och hur allt gått till. Trots att jag är en riktig fegis när det kommer till sådant här så måste jag erkänna att det inte alls var så farligt som jag trott. Och jag är oerhört glad att jag gick på min cellprovtagning. Så snälla gör det du också. Att ha genomfört detta var som en droppe i havet jämfört med om man senare i livet hade fått veta att man hade livmoderhalscancer och därmed kanske behövt operera bort hela livmodern. Har ni några frågor så får ni självklart ställa dessa så ska jag försöka svara så gott jag kan. Men lova mig att alltid gå på din cellprovtagning! Vill ni veta mer så kan ni se en film om cellprovstagning här 
7 kommentarer