Till toppen

Flyga med en bebis

Här kommer nu en lång lista med 21 tips på vad du ska tänka på när du reser med en bebis. På flyget ner var Emil med men på flyget hem reste jag själv. Så detta är lite anpassat för alla er som reser själv (eller med en man som sover sig igenom exakt hela flygresan)
 
Flygplatsen
♥ Ha sköna kläder som är lätta att amma i. Inga byxor med dragkedjor och knappar. Kör på mysbyxor som gärna har fickor. Ni kommer förstå varför längre ner i texten.
 
♥ Ha bebisen i en sele. Det gör att du kan ha händerna fria till att leta fram pass, handla saker, dra väskor och så vidare. På vissa flygplatser kan man låna barnvagn, men det är långt ifrån alla som har det. Dessutom vet man inte om det finns vagnar lediga så se till att ha sele med dig. Även när jag och Emil flög tillsammans satt hon i selen så det är även ett tips om ni reser två.
 
♥ Fråga om hjälp med att hålla din bebis. På Landvetter fick jag gå igenom säkerhetskontrollen med Jolie i selen, men det fick jag däremot inte på Kanarieöarna. De ville att selen skulle gå igenom röntgenmaskinen precis som handbagaget så det var bara att plocka av sig. Dock så var alla snabba med att fråga om de skulle hålla Jolie medan jag tog av och på mig selen. Både männen och kvinnorna sken upp när de fick hålla henne medan jag tog av och på mig. Det var nog ett välkommet litet inslag från att stirra på folks väskor hela dagarna. Så våga fråga folk om de kan hålla ert barn om du reser ensam.
 
♥ På flygplatser brukar det finnas pyttesmå handbaggagevagnar innanför säkerhetskontrollerna. Se till att hitta en sådan och släng upp handbagage på den. Du kanske inte har ett tungt handbagage men man spenderar en hel del tid på flygplatsen och det blir ganska snart tungt att bära både barn och handbagage.
 
♥ Köp något som är enkelt att äta med en hand, en wrap eller liknande. Köp även en flaska vatten. Gärna en sådan med sug-pip (heter det så?). Förklaring kommer senare.
 
♥ Byt blöja så nära inpå avgång som möjligt. Det finns alltid skötrum på flygplatser så passa på medan du har gott om utrymme. PS! Passa själv på att gå på toa för det blir krångligare att göra i luften sen med ett barn i famnen.
 
♥ Vänta med att gå på till sist! Även om de säger att familjer med barn är välkomna på först så vänta i vänthallen. Du kommer sitta tillräckligt många timmar på planet ändå så passa på in i det sista att leka med barnet. 
 
 
På planet
♥ Har du fått platsen innerst, mot fönstret, fråga snällt passagerarna bredvid dig om du får sitta ytterst. Förklara att du kommer behöva resa dig en massa gånger för att vara uppe och promenera, byta blöja och så vidare. Kan du lösa detta så är det guld värt kan jag lova!
 
♥ Lägg ditt handbagage under stolen framför dig och INTE uppe i hyllan. Du kommer behöva kunna plocka fram saker snabbt och är då bälteslampan tänd är du körd om du har det i hyllan ovanför huvudet :P
 
♥ Du kommer att få en liten sele till bebisen. För många så kanske detta bara är ett bälte men för bebisar är det en perfekt leksak. Den går att göra ljud med, den glänser och torkar man av den noga så är det även en tuggleksak haha!
 
♥ Be om en kudde och en filt till bebisen. Men hemligheten är att det inte är för bebisen utan för att du ska kunna bulla upp under dina ben och armar så att du slipper amputera dem när bebisen somnar i konstiga ställningar.
 
♥ När ni lyfter är det bra att se till att bebisen försöker tryckutjämna själv. Bebisen måste sitta i ditt knä och titta rakt fram vid start och landning så att amma går inte. Däremot kan man ju ha en flaska med mat med sig. Men Jolie löste detta utan problem med bara nappen. Jag såg till att nappen var intryckt och att hon sög på den hela tiden under start och landning och hon verkade inte ha några som helst problem med trycket vilket var skönt. PS! Är bebisen toktrött och vill sova så är mitt insider tips att skita i regeln att barnet måste sitta upp med näsan framåt. Ha bältet fastspänt men lägg barnet i famnen när flygvärdinnorna satt sig ner. Jolie började bli riktigt trött och småledsen så jag la henne lite ner när vi skulle flyga hem. Hon somnade i samma sekund som vi lyfte från marken. Hade hon behövt sitta rakt upp under hela tiden vi lyfte så skulle hon varit ett litet monster. Visst det är för säkerheten som de ska sitta upp men så länge hon är fastspänd så håller jag tummarna för att vi inte ska krascha.
 
♥ I handbagaget. Se till att ha packat rätt saker. Allt du behöver till dig själv är mobil, pass och plånbok. Skit i allt annat onödigt till dig själv. Resten ska vara till bebisen: nappar, blöjor, våtservetter, extrakläder, padda eller mobil, (gärna) någon/några nya leksaker som bebisen inte sett, något att mumsa på som exempelvis en klämmis, majskrok mm. Viktigt är att inte packa så att väskan är överfull. Då blir det svårt att hitta. Väskan må vara packad till perfektion men det dröjer inte länge innan allt ligger huller om buller i väskan då det är trångt och du har en sprattlande bebis i famnen.
 
 
Äta och kissa
♥  Jolie är i en sådan fas nu att hon ska ta allt hon ser. Gärna kasta det på golvet. Så jag insåg väldigt snabbt att jag kommer inte kunna äta flygplanets egna mat på planet. Hon sitter ju bokstavligt talat 2 cm från matbrickan. Så jag tackade faktiskt nej till maten. Istället åt jag min mat jag hade köpt på flygplasen (som jag skrev om tidigare) när hon sov i min famn. Bebis i ena armen och maten i andra. Perfekt! 
 
♥ Luften är väldigt torr på planet. Så med vattenflaskan med pip som jag hade köpt på flygplatsen innan funkade lika bra för mig att dricka ur som för Jolie. Hon hostade lite och jag märkte då att även hon blev torr i halsen. Så ta en flaska som ni båda kan dricka ur så slipper ni ha dubbelt med er.
 
♥ Det finns alltid en toa med skötbord på planet. Men det är pyttelitet så ta inte med dig hela skötväskan in. En blöja och eventuella våtservetter är allt.
 
♥ Behöver du gå på toa och reser ensam. Jag då blir det helt enkelt så att du får pinka med bebisen i knät. Men detta hade jag ju redan fått göra hemma någon gång så det var inte nytt för mig. Det är dock en konst att dra på sig trosorna och byxorna med en hand. Så här är det alltså bäst att ha mysbyxor utan dragkedja och knapp.
 
Underhållning
♥ Någon ny helt ny leksak som bebisen inte hunnit tugga sönder eller tröttnat på.
 
♥ Klämmisar, majskrokar eller annat som bebisen kan mumsa på är superbra och underhåller några minuter extra om hen är uttråkad.
 
♥ Jag laddade ner några appar med filmer som man kan spela i flygplansläge. Detta var min räddare i nöden när Jolie blev uttråkad av att sitta still i stolen. De apparna jag köpte innan flygresan var: Animal Friends (helt klart favoriten. Denna 10 min långa barnprogram gick runt runt runt), Babbapp (man kan se två tjatiga babblarna låtar), Lullabyplan (lugna nattvisor där man kan klicka lite på fiskar och annat som ger lugna ljud ifrån sig. Denna använde vi knappt)
Knacka på! (En bok som de gjort om till en liten animerad app. Perfekt om man inte vill bära med sig en bok på planet).
 
♥ Så fort de släcker bälteslampan så försök att vara uppe och rör på dig och bebisen. Gå fram och tillbaka i planet. Låt bebisen sitta på golvet i mittgången i planet, så länge det inte stör andra. Låt bebisen ligga på rygg i stolen medan du står upp. Fäll ner brickan framför dig och låt bebisen sitta där på och titta på dig. Alla positioner som inte innebär att bebisen behöver sitta och stirra in i samma stolsrygg är bra. För man vet aldrig när de sätter på bälteslampan så att ni måste sitta stille eller om matserveringen drar ut på tiden. 
 
Vad tyckte ni om tipsen? Passa på att tipsa era vänner som snart ska ut och flyga om denna lista :D
2 kommentarer

Kommentarer

Tack snälla för ett jättebra inlägg!!
Älskar din tips & formuleringar, speciellt det med att dra upp byxorna Gud vad jag skrattade ;) Sparar ner detta inlägg tills det bär iväg för oss för dessa tips var ovärdeliga.

Trevlig helg :)

Det där med att bebisen måste sitta upp, var det flygvärdinnorna som sa det? När vi flög (med RyanAir till Spanien) för en månad sen så var det inga problem att ha bebisen liggandes, med bälte på sig, i famnen. Det var ingen som sa att hon var tvungen att sitta och titta rakt fram, så för vår del funkade det toppen att mata vid start och landning för tryckutjämning :)

Svar: Ja, flygvärdinnorna sa det både när vi flög till Grekland och till Kanarieöarna. Det finns säkert olika regler för olika flygplan. Skönt att hon fick ligga ner på Ryan air!!
Pernilla