Till toppen

Radio och tv-intervju

Hej godingar. Idag började dagen lite annorlunda mot vad den brukar. Min mobil vibrerade till i fickan efter min morgonpromenaden med Jolie. Jag såg då att jag missat ett samtal och att jag hade fått ett sms. I sms:et så står det:
 
"Hej Pernilla! Jag heter bla bla bla och jobbar som sädningsproducent på P3 nyheter. Undrar om vi skulle få ringa upp dig och prata lite..."
 
Jag hinner inte läsa mer innan det helt plötslig ringer från ett annat nummer. Jag svarar och rösten på andra sidan säger:
 
"Hejsan! Har jag kommit till Pernilla? Jag heter bla bla bla och ringer från TV4 nyheterna"
 
Om vi pausar historien här. Vad hade gått igenom era huvuden vid detta tillfället? Jag själv bläddrade igenom hela mitt liv och funderade på om jag 1. Rånat någon bank den senaste tiden eller 2. Köpt någon skraplott och råkat vara den som kanske vunnit årets största lottovinst. Men tråkigt nog handlade det inte om att jag vunnit några miljoner. Utan tydligen så har det blivit allt vanligare att personer fotar sina förlossningar runt om i Sverige och framförallt här i Jönköping. Tyvärr så var det, enligt uppgifter från media, någon som hade haft en dålig förlossning och efteråt hängt ut barnmorskan med bild på sociala medier. Därav talas det idag om att sätta upp riktlinjer eller eventuellt införa fotoförbud på förlossningen framöver. Så nu ville alltså både P3 och TV4 nyheterna intervjua mig om föräldrarnas perspektiv på att ha med en som fotar under förlossningen. 
 
Här kan ni höra intervjun med mig i P3 Nyheter (Välj avsnittet som sändes 9 maj och spola fram ca 18 min)
 
Så vad är vår åsikt? Både jag och Emil tycker att det är fantastiskt om partnern eller någon vän kan få fota. En förlossning är något av det största man är med om i livet. (Vem vet, jag kanske aldrig får uppleva det igen.) Och precis som på bröllop, examen, födelsedagar eller andra minnesvärda stunder så är det otroligt magiskt om man kan fånga dessa ögonblick på bild. Och som jag säger i intervjun så är dessa bilder något fantastisk vackert. Inte bara för att man fångar på bild när ett barn kommer till världen utan även för mig som mamma. Jag får chansen att kunna se alla de känslor som fyller rummet som jag inte uppfattar vid förlossningen då jag har fullt upp med att fokusera på mina värkar. 
 
Så vad är problemet? Jo, diskussionen handlar egentligen i grund och botten om; Är det okej att fota folk och lägga ut på nätet utan deras vilja. Och självklart är det inte det. Oavsätt vart man befinner sig, eller jobbar, så är det inte okej att hänga ut eller kränka folk på nätet som något pucko nu hade gjort. Både jag, Emil och våra familjer är så glada för att vi fick ett ja från vår fantastiska barnmorska om att vara med på bild. Trots att vi fick ett ja så var vår vän Sara noga med att om någon nu skulle råka komma med på bilderna så skulle de vara så blurriga i bakgrunden att personalen inte gick att identifiera. 
 
Här kan ni se klippet från TV4 nyheterna med Emil
 
Så fotograferingen av vår förlossning handlade alltså inte om att få med någon personal och hur de arbetar på bild. Sara bad varken dem eller oss att posera. Sara var också noga med att inte vara ivägen eller på något sätt störa deras arbete. Hon var som en fluga på väggen. All fokus handlade om att föreviga mina och Emils känslor samt lilla Jolies resa till världen. Jag hoppas verkligen inte att de inför något förbud. Men självklart ska man fråga om personalen kan tänka sig vara med på bild.
0 kommentarer