Till toppen

Privat förskola

Igår var jag och lillstjärten och ansökte om dagisplats. (Eller säger man förskoleplats numera? Verkar som att det har blivit någon form av tabu att säga dagis.) Tydligen var det lång kö till den förskolan där vi vill att hon ska gå så de kunde inte säga nu om det fanns plats till maj. Om vi får en till bebis i framtiden får vi se till att ansöka om förskoleplats samma sekund som den pluppar ut haha! Den trevliga kvinnan rekommenderade till och med att vi skulle ställa oss i kö till flera ställen ut i fall att. Hade verkligen ingen aning om att det var sådan konkurrens om platserna. Undrar om det hade varit skillnad om vi hade sökt till en kommunal förskola? I vilket fall ser jag det som ett gott tecken på att vi har valt helt rätt ställe.
 
Goooosssiii!
 
Vi sökte plats på en privat förskola då det känns det som att man har lättare att påverka om det är något man skulle vilja förbättra. Vad jag gillar med detta stället är även att de har en egen kokerska, de severar fisk två dagar i veckan och de har valt att inte ge glass, kräm eller några andra sötade rätter till barnen vilket jag tycker låter klokt. Inte nog att det är dåligt för tänderna men tänk de stackars fröknarna med ett gäng galna, drägglandes vildingar, höga på socker, springandes mellan benen på dem.
 
Hur tänker/tänkte ni när ni valde förskola?
6 kommentarer

Kommentarer

Oj, är det verkligen sån kö!! Av ren nyfikenhet -vilken förskola har ni sökt till?

Svar: Vi sökte till en här i Vättersnäs där vi bor. Men vi ska söka lite fler här i området där vi bor :) skönt om det också är nära där man bor
Pernilla

Vart har du hittat de fina banden med rosett? Så söta :) (spelar såklart in att de sitter på en väldigt söt tjej 😇)

Åh, dagisplats... inser av ditt inlägg att vi måste ta tag i det 😳

Svar: De klickade jag hem från H&M för någon vecka sedan. JA men gör det haha tydligen så borde man söka redan när man plussar på stickan hahah
Pernilla

När vi "valde" dagis åt Elma så var det viktigaste att hon inte hamnade på samma dagis som jag jobbar :P Nu hamnade hon inte på det vi först önskat, men såhär en vecka in i inskolningen så känner jag nog att hon hamnat rätt även om vi inte skulle valt detta dagis från början :)

Svar: Tur i oturen då :D
Pernilla

Det låter ju kanon för er! :) Håller tummarna för att ni ska få en plats!

Vi är ju inte härifrån Jönköping jag och min sambo, så vi hade lite dålig koll på förskolor. Vi hörde oss för lite, men till slut ringde vi ändå runt till 4 förskolor som ligger i närheten. Vi bokade in en heldag då vi besökta alla 4 förskolor så vi fick en uppfattning. Och utefter det bestämde vi oss :)

Och vi är riktigt riktigt nöjda! ;) Dom är så himla goa där S går nu och det finns en egen kokerska där med (vilket det fanns på 3/4 som vi besökte) så det är verkligen kanon! :)

Svar: Smart! Ja vi får också ta en dag då vi åker runt som ni :D Kul att höra att ni hittade rätt!
Pernilla

Alltså förskola (säger egentligen hellre också dagis, tycker det låter mysigare) det ger mig redan separationsångest trots flera månader kvar. Vi har också sökt till en poppis privat, räknar dock inte med att få plats till efter årsskiftet så vi söker även kommunalt. Söker man kommenalt fyra månader innan så är det nån typ av garanti för att få plats på någon av de dagis man har sökt till (man kan välja tre olika). Jag och Elis har startat liten turné nu, besökte ett alternativ i fredags och ska till ett annat nästa vecka. tror det är bra att känna på det, träffa pedagogerna och känna in atmosfären. Att dom lagar maten från scratch på plats är ett krav hos oss, mkt utevistelser, kreativt, utflykter och absolut inte för stora barngrupper. Mycket som ska kännas rätt helt klart. Lycka till!

Svar: Ja! Låt oss revoltera och vägra säga förskola :D Haha kul med turné. Det får nog bli en för mig och Jolie också
Pernilla

Dagis avskaffades 1997 (alltså nästan 20 år sen!!) nu är det förskola barn mellan 1-5 år går på, förskolan har tillskillnad från dagis en läroplan som ska följas samt att förskollärarna har gått en utbildning på universitet i 3,5 år och därför är mycket kompetenta. De som är 6 år går i förskoleklass. Vill man säga ett gulligt smeknamn till förskola kan man säga "föris" :)
Det är en akut brist av förskollärare i hela landet. Och för att få fler att vilja utbilda sig till förskollärare behöver statusen på yrket höjas. Att kalla en som studerat i 3,5 år för dagisfröken och inte förskollärare är ett hån. En dagisfröken hade ingen utbildning, ingen läroplan, mål med verksamheten eller utvecklingsstrategier.

Svar: För mig är inte ordet dagis negativt laddat. Ordet dagis för mig är/var en viktig plats där barnen får stå på sina egna ben för första gången utan att mamma och pappa är i närheten. Att det på pappret betyder olika rang i utbildning tror jag inte många har jättebra koll på så jag tror inte folk använder det för att håna någon. Eller jag har aldrig hört någon håna någon med det ordet. Men vem vet. Det kanske man gör på andra ställen i landet :) Men då vet jag i alla fall skillnaden nu! Tack för infon :D
Pernilla